KOMPENDIUM

Zio艂owe herbatki na gor膮ce dni
呕ar leje si臋 z nieba, za oknem 30掳, w domu niewiele ch艂odniej. Odruchowo si臋gamy do lod贸wki po zimn膮 col臋 lub inny nap贸j gazowany... Stop! Zamiast pi膰 te naszpikowane cukrem i konserwantami p艂yny, przygotujmy orze藕wiaj膮ce, mro偶one herbatki. Mo偶na je przyrz膮dza膰 z wielu zi贸艂. Najpopularniejsze s膮 te z czarnej i zielonej herbaty, z r贸偶nymi dodatkami. Najzdrowsza ze wszystkich jest jednak herbatka z hibiskusa.

Najlepszy wyb贸r - hibiskus
Jest to popularna nazwa ketmii szczawiowej - pochodz膮cej z Indii ro艣liny, kt贸ra nale偶y do tej samej rodziny co nasza swojska malwa. Ketmia, czyli hibiskus, zawiera bardzo du偶o dobroczynnych substancji, z kt贸rych najwa偶niejsze s膮 antocyjanidy. Te niezwykle silne antyutleniacze usuwaj膮 z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za zniszczenia w kom贸rkach - mog膮 one prowadzi膰 do rozwoju nowotwor贸w i przyspieszaj膮 starzenie. Inne cenne zwi膮zki to flawonoidy, kt贸re m.in. wzmacniaj膮 naczynia krwiono艣ne i chroni膮 przed chorobami serca.
Opr贸cz cennych w艂a艣ciwo艣ci hibiskus ma przyjemny kwaskowaty smak, kt贸ry zawdzi臋cza zawarto艣ci kwas贸w owocowych (mi臋dzy innymi cytrynowego), oraz pi臋kny rubinowy kolor. Dlatego stosuje si臋 go do przyprawiania i barwienia niemal wszystkich herbat zio艂owo-owocowych.
Napary robi si臋 z ca艂ych kielich贸w ketmii (nieprawid艂owo nazywanych kwiatami). Co ciekawe, w niekt贸rych rejonach jada si臋 r贸wnie偶 inne cz臋艣ci tej ro艣liny - li艣cie (surowe lub gotowane) i nasiona (pra偶one albo w postaci t艂ustego sosu).

Orze藕wiaj膮ca zielona herbata
Innym zdrowym napojem, 艂atwym do przygotowania w domu, jest mro偶ona herbata. Zw艂aszcza odmiana zielona zawiera du偶o przeciwutleniaczy. Japo艅czycy pij膮cy niemal wy艂膮cznie zielon膮 herbat臋 rzadziej choruj膮 na nowotwory ni偶 Europejczycy czy Amerykanie. Wiele os贸b nie lubi smaku gor膮cej zielonej herbaty. Mro偶ona jednak smakuje zupe艂nie inaczej: z lodem i cytryn膮 stanowi wyborny nap贸j, kt贸ry doskonale gasi pragnienie, a przy okazji chroni nasze zdrowie.

Jak je przygotowa膰
Oto kilka przepis贸w na pyszne, orze藕wiaj膮ce i zdrowe herbatki mro偶one, kt贸re pomog膮 zapobiec chorobom.

Herbatka hibiskusowa zapobiega nowotworom i chorobom serca.
- Przygotowanie: 5 torebek herbatki hibiskusowej zalewamy 1 litrem wrz膮cej wody i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Przecedzamy i wstawiamy do lod贸wki, by ostyg艂a. Mo偶na pos艂odzi膰 j膮 miodem, do smaku. Podajemy z lodem.

Zielona herbata z cytryn膮 chroni przed wieloma rodzajami nowotwor贸w, odm艂adza.
- Przygotowanie: 4 艂y偶eczki li艣ci herbacianych zalewamy 1 litrem gor膮cej wody (o temperaturze 80 stopni) i zostawiamy na 10-15 minut. Przecedzamy i wstawiamy do lod贸wki. Przed podaniem dodajemy kilka plasterk贸w cytryny ze sk贸rk膮 oraz kostki lodu. Mo偶na pos艂odzi膰 miodem.

Herbatka mi臋towo-melisowa orze藕wia i och艂adza. Jest doskona艂a na wiecz贸r - u艂atwia za艣ni臋cie.
- Przygotowanie: 2 torebki mi臋ty i 2 torebki melisy zalewamy 1 litrem wrz膮tku i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Usuwamy torebki i wstawiamy do lod贸wki. Przed podaniem dorzucamy l贸d i 艣wie偶y listek mi臋ty.

Katarzyna Gwiazda

Artyku艂 pochodzi z serwisu kobieta.wp.pl
Copyright 2007 © Biotern | Suplementy diety, zielona herbata Biotea; Dzis jest 2017-08-23 13:52:16

LOGOWANIE | Login: Haslo: