KOMPENDIUM

Rooibos
Rooibos (czyt. Rojbos, Rojbusz) albo Red Bush czy Rotbush, to napar zio艂owy, przyrz膮dzany z li艣ci czerwonokrzewu Aspalathus linearis, uprawianego w RPA (g贸ry Cedarberg), kt贸re po dojrzeniu i ususzeniu tnie si臋 na drobne, 1-2 milimetrowe kawa艂ki.

Jest to nap贸j nietypowy, niespokrewniony z tradycyjnymi herbatami. Napar ma kolor s艂omkowy i specyficzny, miodowy smak. Wyr贸偶nia si臋 艂agodno艣ci膮 i brakiem typowego w herbatach zielonych lub czerwonych posmaku goryczy - nie zawiera garbnik贸w b臋d膮cych jego przyczyn膮. Nie zawiera tak偶e kofeiny, dlatego mo偶e by膰 pity bez ogranicze艅 przez dzieci oraz przed snem. Zalecany jest tak偶e kobietom w ci膮偶y poniewa偶 obfituje w 偶elazo i zapobiega md艂o艣ciom.[potrzebne 藕r贸d艂o] Bogaty jest tak偶e w przeciwutleniacze dzi臋ki czemu ma pozytywny wp艂yw na uk艂ad odporno艣ciowy, obni偶a ci艣nienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcj臋 kom贸rek nowotworowych. Rooibos goi r贸wnie偶 sw臋dz膮ce rany i mo偶e by膰 u偶ywany w formie ok艂adu, a dzi臋ki zawarto艣ci kwas贸w fenolowych korzystnie wp艂ywa na przew贸d pokarmowy.

Nap贸j ten znany jest w Europie kr贸tko. Jego pocz膮tki przypadaj膮 na pocz膮tek XX wieku, gdy Rosjanin Benjamin Ginsberg zainteresowa艂 si臋 krzewem uprawianym w g贸rach Cedar w Afryce Po艂udniowej, niedaleko Kapsztadu. Z czasem rozpoznano warto艣膰 Rooibosa i opracowano metody polowej uprawy czerwonokrzewu. Sprzedawany jest od 1904 roku, a szerok膮 popularno艣膰 zdoby艂 w 1930 roku, kiedy to dr P. Le Fras Nortier odkry艂 niekt贸re z jego w艂a艣ciwo艣ci zdrowotnych. Po kryzysie wywo艂anym II wojn膮 艣wiatow膮 wielu plantator贸w zbankrutowa艂o. Doprowadzi艂o to do powstania w 1954 roku Redbos-Tea-Control-Board, kt贸ra nadzorowa艂a produkcj臋 Rooibosa w Afryce Po艂udniowej.

Czerwonokrzew osi膮ga wysoko艣膰 do 2 metr贸w, li艣cie przypominaj膮 ig艂y sosnowe. Kwitnie na 偶贸艂to w pa藕dzierniku. Ga艂臋zie zbierane s膮 od lata do wczesnej jesieni.

殴r贸d艂o: pl.wikipedia.org/wiki/Rooibos

Copyright 2007 © Biotern | Suplementy diety, zielona herbata Biotea; Dzis jest 2017-05-25 08:43:24

LOGOWANIE | Login: Haslo: